PEN EN PAPIER.jpg

Naar ACTUELE ITEMS

Blauw raster met manneke .jpg

NAAR PAGINAS VAN IEDEREEN

HOME

FILMS OVER  VTB CLUBEVENEMENTEN

Mieke, Jack en Marc tonen ons in deze film hoe één van de oudste sporten in Antwerpen TOT VOOR KORT nog actief was.

Spijtig genoeg heeft Jens De Groote dankzij corona moeten stoppen met De Kegelkluis

De oorsprong van kegelen is onbekend, maar in een Egyptisch kindergraf uit 5000 voor Christus zijn al resten van een soort kegelspel teruggevonden. In twaalfde-eeuwse archieven is er voor het eerst sprake van kegelen in Europa. Daaruit blijkt dat er vaak gegokt werd op het spel. Om dergelijke excessen tegen te gaan werd het kegelen door stadsbesturen vaak verboden. Toch bleef het spel voortbestaan en werd het door iedereen gespeeld: op volksfeesten als populair volksvermaak, maar ook aan hoven en zelfs in kloosters. Daar kreeg het spel een religieuze insteek, waarbij de kegels het kwaad voorstelden dat men omver moest werpen.

In de zeventiende eeuw was kegelen een wijdverspreid volksvermaak. Het is wellicht het meest verspreide volksspel in Europa. We vinden het terug in tientallen landen en in allerhande vormen, waarbij zowel het aantal kegels, de opstelling, het projectiel, de afstand als de puntentelling variëren. Aanvankelijk speelde men op plat gestampte klei en werd met een steen gegooid. Nu wordt het spel gespeeld op banen van hout of kunststof die glad geschaafd zijn.De Kegelkluis is de laatste kegelbaan van Antwerpen. De voorbije decennia zijn er in Vlaanderen tientallen verdwenen. Vijftig jaar geleden telde de stad nog acht banen. De geschiedenis van de baan gaat terug tot in 1933. Toen opende de Kegelkluis de deuren in een van de kluizen van de kelder van de Boerentoren. Zo kwam het lokaal aan zijn naam. Toen de bank die ruimte nodig had, verhuisde de Kegelkluis in 1958 naar de Leeuwenstraat.

In het kegelen zijn er negen kegels die in een ruit opgesteld staan. Dat in tegenstelling tot bowlen, waar er tien kegels in een driehoek staan. Een kegelbaan heeft een Y-vorm en is ook wat uitgehold. De kegel- en bowlingbanen zijn wel even lang, maar kegelen wordt met een kleinere bal gespeeld, zonder gaten. Kegelen telt verschillende spelvormen.

Foto YouTube Kegelbaan.jpg

2019-RIK MICHIELS-Een video van 1 minuut,

gemaakt in opdracht van NAB 2.0

HUBERT DE WULF was een zeer actief lid bij onze vereniging, maar is verhuisd naar het verre Vlaanderen.

Op 28 oktober 2019 was Hubert bij ons op bezoek met een uitgelezen verzorgd programma.

Jack maakte hiervan een uitgebreid verslag waarnaar u kunt surfen met de rode verwijs knop.

Samen met ANDRE LEMAHIEU maakte hij een pittige montage van het bezoek aan “TRAINWORLD”, georganiseerd door Simonne en Marc.

2019-vtbKultuur Antwerpen-Filmgroep. Magda van Gansen interviewt de voorzitter en Pascale van Lierde van de stuurgroep VTB Antwerpen ivm de werking van de stuurgroep..

We bezoeken met onze filmgroep het Koninklijk Legermuseum in Brasschaat.   Ik geef hier een kote impressie van het interessante bezoek.

2016-We organiseren een workshop MULTI-CAM SCENARIO MAKING. Speelfilmmaker Paul Lacroix heeft de leiding over het scenario en de uitwerking.

De VTB Filmgroep Antwerpen vergadert elke maandag met als doel de betere kortfilm te maken in alle mogelijke genres. Bij een bezoek aan de VTM studios worden we geconfronteerd met de mogelijkheden van het televisie medium.

2016- Wandeling door de stad Antwerpen en ontbijt. Initiatief van Simonne en Marc

VTB  Filmgroep Antwerpen organiseert onder andere technische workshops. In het clublokaal leren we een korte actiefilm maken met acteurs en cameramensen.

De VTB Filmgroep bezoekt de kokschook PIVA. De gidsen en de leraren doen hun best, en verschaffen interessante gegevens over de werking van het instituut. Tot slot beleven we een gastronomisch etentje in aangenaam gezelschap.

We vieren samen het 60- jarig jubileum van onze vereniging.