nab 2.0 vzw is er voor en door de amateur cineast

NIEUWSBRIEF van 17 juni 2020

Inhaalbeweging


Nu de meeste verplaatsingen weer toegelaten zijn, kunnen we er weer op uittrekken om nieuwe beelden te schieten. Alleen nog hopen dat er ook steeds meer activiteiten zullen toegelaten zijn deze zomer, anders zal er nog wat hoofdbrekens aan te pas komen.
Zon is daarbij niet steeds essentieel: ik zag onlangs een film met prachtinge wolkenformaties en heldere kleurechte landschappen opgenomen tijdens een reis met meer regen- dan zon-dagen. 

Intussen hoor ik dat de meeste clubs met de voorbereiding van het nieuwe filmjaar in september gestart zijn. 
Ook nab 2.0 heeft de draad weer opgepakt. De Master in Film over Geluid staat weer op de planning en het FilmFest in december wordt niet afgelast (voorlopig toch niet). 

Wie met corona af te rekenen had, wens ik veel beterschap toe. 
Voor de anderen, blijf voorzichtig in de omgang en hou het gezond. 
Een fijne vakantieperiode voor iedereen !

 

Nieuwe data voor workshop "Geluid"


De Master in Film, deel 2 Geluid, moest in maart worden uitgesteld wegens de lockdown. Omdat de inschrijvingen vlot verlopen waren, en om te voldoen aan de wens van een aantal leden, wordt die nu opgesplitst in twee verschillende locaties. Daarmee kunnen we ook 'voldoende afstand' houden...
Dezelfde workshop wordt dus aangeboden op twee verschillende plekken. Daarvan liggen de data voor die van Kobe Goudeseune : Hoe kan ik mijn klankopnames verbeteren als ik alleen aan de slag moet? al vast. 
 
• 5 september : CC De Mastbloem, Kruisem, van 13.30 tot 16.30 uur (deuren open om 13 uur)
 
• 12 september: clublokaal van Close-up, Pastoor Demeerleerstraat 24a, 9100 Sint-Niklaas, ook van 13.30 tot 16.30 uur 
 
Even herhalen waarover Kobe het zal hebben: “In de workshop wil ik het graag hebben over de typische klank-valkuilen bij éénmanscamerawerk en hoe je je resultaat kan verbeteren. Daarbij komen verschillende soorten microfoons en hun karakteristieken aan het licht, hoe je je systeem kan aansluiten en welke mogelijkheden er zijn om op te nemen.
Als er tijd en interesse genoeg is, geef ik op het einde nog enkele tips en tricks voor in de montage mee.”
 
OPGELET, je moet je opnieuw inschrijven voor deze workshop en één van beide data/locaties kiezen. Het inschrijvingsformulier vind je hier.
 
De tweede workshop rond "Geluid", Hoe kan ik mijn commentaarstem perfect opnemen met beperkte middelen? gegeven door Peter Peyskens, muzikant en studio-eigenaar, verschuift naar oktober. Al zijn de precieze data nog niet gekend, deze zal ook op beide locaties doorgaan. Inschrijvingsformulier volgt in de volgende nieuwsbrief (augustus). 
 
Alle info staat ook op de website: www.nab2.be

 

Twee nieuwe artikels
over het filmen van interviews

Voor sommigen zijn interviews niet meteen het meest opwindende onderdeel van een documentaire film. Dat is wanneer ze zuiver functioneel zijn en informatie overbrengen. Maar anderen gebruiken de interviewtechniek om de kijker een unieke inkijk te bieden in andermans leven. Interviews zijn evenwel niet alleen een manier om mensen te laten praten, het zijn ook portretten en we moeten er net zo goed voor zorgen als voor het maken van een portret.

In deel 1 heeft de auteur het over de voorbereiding en de benadering voor het filmen van interviews, de meer technische aspecten (belichting, camera en geluid) staan in deel 2. 

Beide artikels staan op de website www.nab2.be in de rubriek Documenten

 

nab 2.0 FilmFest gaat door !


Het nab 2.0 FilmFest 2020 blijft gepland op 4, 5 en 6 december in CC De Mastbloem in Kruisem.

Inschrijvingen zullen mogelijk zijn van 15 oktober  tot 15 november. De films moeten binnen zijn ten laatste op 15 november om 23.59 uur. 
Details volgen later.

 

NIEUWS VAN 18 SEPTEMBER :

2020Workshop stemopname in de reeks Master in Film uitgesteld


De tweede workshop geluid - waarvoor nog geen precieze datum was meegedeeld - moet jammer genoeg worden uitgesteld.
Het was de bedoeling om in deze workshop aan de slag te gaan met verschillende types microfoons en opstellingen.
Maar als we dat doen, kunnen we de fysieke afstand van 1,5 meter niet bewaren en als we tussen iedere opname bovendien nog eens alles moeten ontsmetten, dan wordt het zeker niet werkbaar.
 
Dus uitgesteld tot betere tijden, maar jullie hebben dit zeker nog te goed.

nab 2.0 FilmFest

Het derde nab 2.0 FilmFest staat nog steeds gepland op 4, 5 en 6 december in CC De Mastbloem in Kruisem.

Het reglement staat op de website. Daarin wordt benadrukt dat alleen een framerate van 25 of 50 beelden/seconde toegelaten wordt. Films renderen van een andere framerate zal niet meer worden uitgevoerd. En omdat de technici zich garant willen stellen voor een zo perfect mogelijke projectie, vragen zij expliciet om deze regel te respecteren.
Voor films op het internet speelt dit niet mee, maar nab 2.0 biedt projectie op groot scherm aan en dan willen we de films waar jullie zo lang aan hebben gewerkt, ook zo goed mogelijk brengen.
Denk er ook aan dat PAL de standaardnorm is voor kleuren bij ons in Europa.

Alleen corona kan nog roet in het eten goeien. Hou dus de nieuwsbrief van 15 oktober in de gaten. Als daarin staat dat de wedstrijd doorgaat en onder welke voorwaarden, kan het inschrijven beginnen !!!